Konsultanti zaradili četiri milijarde

Bez autora
Nov 27 2012

Svoje savete konsultanti su debelo naplatili. Tokom deset godina privatizacije u Srbiji, 46 konsultantskih kuća na njoj je zaradilo 4,27 milijardi dinara. To je gotovo 57 miliona evra, koliko se slilo u džepove finansijskih savetnika. Oni su procenjivali imovinu i vrednost srpskih kompanija, predlagali način prodaje i za te usluge naplaćivali proviziju.Istovremeno, država je prodajom 2.284 preduzeća zaradila više od 1,8 milijardi evra. Najberićetnija godina za konsultante bila je 2003. Svoje savete tada je pružalo 26 kompanija i za to naplatilo ukupno 1,2 milijarde dinara, odnosno čak 18,6 miliona evra.

Konsultanti zaradili četiri milijardeSvoje savete konsultanti su debelo naplatili. Tokom deset godina privatizacije u Srbiji, 46 konsultantskih kuća na njoj je zaradilo 4,27 milijardi dinara. To je gotovo 57 miliona evra, koliko se slilo u džepove finansijskih savetnika.

Oni su procenjivali imovinu i vrednost srpskih kompanija, predlagali način prodaje i za te usluge naplaćivali proviziju. Istovremeno, država je prodajom 2.284 preduzeća zaradila više od 1,8 milijardi evra.

Najberićetnija godina za konsultante bila je 2003. Svoje savete tada je pružalo 26 kompanija i za to naplatilo ukupno 1,2 milijarde dinara, odnosno čak 18,6 miliona evra. Bila je to godine u kojoj su prodate najbolja i najveća domaća preduzeća. Privatizacija dva duvanska giganta iz Vranja i Niša donela je „Morgan Stenliju“ 677,5 miliona dinara, tada 10,4 miliona evra. Ovo je ujedno i najveća provizija isplaćena tokom čitave privatizacije u Srbiji.

Na prodaji srpskih preduzeća dobro je zaradio i „Ces Mekon“, konsultantska kuća u vlasništvu Zvonimira Nikezića: ukupno 516 miliona dinara. I ova kuća najveći prihod od provizija beleži upravo u 2003. godini, čak 91,9 miliona dinara, što je, po tada prosečnom kursu, bilo 1,4 miliona evra. „Ces Mekon“ je državu savetovao u postupcima prodaje 62 preduzeća. Među njima su „Srbijanka“, „Beograd film“, „Savremena administracija“, pet hotela, „Gorica“ („Lili drogerije“), šest mlekarskih industrija, među kojima je „Mlekara Šabac“, „Niška mlekara“...

- Provizija se obično sastoji iz fiksnog dela, koji ne zavisi od prodaje i koji se svakako isplaćuje konsultantu - objašnjava, za „Novosti“, Dušan Belanović, iz Agencije za privatizaciju.

- U poslednje vreme ova fiksna provizija kreće se najčešće oko 20.000 evra. Postoji i promenljivi deo, koji se utvrđuje kao nagrada za uspešno obavljen posao. To je procenat od postignute prodajne cene koji ide konsultantu. On je obično oko jedan odsto. Ranije je fiksni deo bio mnogo veći, jer su i preduzeća bila veća i kompleksija, a „nagradni procenat“ je bio manji jer su prodajne cene bile mnogo više.

Tokom decenije savetovanja iznos od 100 miliona dinara honorara premašilo je još deset konsultantskih kuća. Među njima su „Rajfajzen investment“, „Dilojt i Tuš„, „Citadel“, „Faktis“, „Sosijete ženeral“.

Propalo

Saveti konsultanata dobro su plaćeni, ali se mnogim firmama nisu isplatili. Privatizacija u Srbiji ostaće zapamćena po ogromnom broju raskinutih prodaja. Skoro trećina kupaca nije ispunila obećanje. Tokom 11 godina prodate su ukupno 2.284 firme, a čak 665 prodaja je - poništeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik